W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".×

Okiem dietetyczki: dieta w endometriozie

Endometrioza choroba kobiet, genetyczna, hormonalna, immunologiczna, zapalna.

Występuje 10-krotnie częściej wśród kobiet u których w najbliższej rodzinie, w pierwszym stopniu pokrewieństwa czyli mama,
siostra też chorują na endometriozę.

Czynniki genetyczne i środowiskowe mają ogromne znaczenie w rozwoju tego schorzenia.

Lunar-CMS-obrazek-267

Coraz więcej badań wskazuje, że...

  • Zaburzenia w obrębie bakterii jelitowych mają związek z rozwojem endometriozy.
  • U kobiet z endometriozą obserwuje się przerost bakterii Gram-ujemnych, które wytwarzają toksynę LPS, która indukuje komórki układu odpornościowego do rozwoju stanu zapalnego w całym organizmie.

We krwi menstruacyjnej kobiet z endometriozą zanieczyszczenie toksyną LPS jest 6-krotnie wyższe niż u kobiet bez endometriozy.

  • Kobiety, które często chorowały z powodu infekcji intymnych, są bardziej narażone na rozwój endometriozy.
  • Kuracja antybiotykowa może łagodzić objawy endometriozy.
  • W badaniach na zwierzętach wykazano, że kuracja antybiotykowa zmniejsza stan zapalny w obrębie zmian endometrialnych.

Są to istotne obserwacje w znaczeniu obecności toksyny bakteryjnej LPS, która może prowadzić do rozwoju albo nasilenia tej choroby. 
Trzeba też mieć na uwadze inne czynniki, mięczy innymi:

  • Mikrobiota jelitowa reguluje też wydzielanie enzymu B- glukuronidazy, który przekształca estrogeny do formy aktywnej.


Kiedy mikroflora jelitowa jest zaburzona i rośnie ilość bakterii produkujących B -glukuronidazę tym samym rośnie poziom krążących estrogenów, które także mogą stymulować rozwój endometriozy.

Dobra wiadomość! Dietą można regulować poziom b-glukuronidazy.


Dieta bogata w białko zwierzęce (mięso, jaja, przetwory mleczne), obfitująca w tłuszcz i z niewielką ilością błonnika sprzyja bakteriom, które produkują ten enzym, a tym samym zwiększa się poziom krążących estrogenów.

Zdrowa dieta wegetariańska, bogata w błonnik (kasze, strączki, warzywa) sprzyja usuwaniu estrogenów i zmniejsza znacząco aktywność bakteryjnej b-glukuronidazy w kale.

 

Według mnie zmiany żywienia w przypadku kobiet chorych na
endometriozę powinny obejmować:

1. Eliminację żywności wysoko przetworzonej w tym słodyczy!

2. Eliminację mięsa czerwonego i tłustego

3. Zwiększenie w diecie ilości warzyw liściastych, zielonych, ciemnych, takich jak: kapusty, sałaty, brokuły, buraki, szparagi, karczochy, jarmuż, marchew, rzodkiewka, kalafior

4. Zwiększenie w diecie ilości produktów zawierających kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, takie jak: orzechy włoskie, pestki dyni, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, awokado, len


5. Zwiększenie spożycia ryb morskich – źródło kwasów tłuszczowych omega 3

6. Zwiększenie spożycia produktów fermentowanych, takich jak kiszonki warzywne/owocowe

Lunar-CMS-obrazek-268

Endometrioza kojarzy się z bólem i niepłodnością. Jednak musisz wiedzieć, że choroba ta wcale nie wyklucza naturalnego zajścia w ciążę. Zmianą diety, swojego nastawienia do choroby, stylu życia możesz wygrać z tą chorobą.

 

 

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy na nasze kursy i warsztaty stacjonarne oraz on-line w >> mc2courses.pl <<gdzie możesz spotkać naszych wykładowców – chętnie dzielimy się wiedzą z zakresu pediatrii, logopedii, uroginekologii czy fizjoterapii sportowej.

 

Zapraszamy na kurs online Bożeny Pawłowskiej "Endometrioza - kluczowe strategie żywnościowe"

05.11.2020. godz. 18:00-21.00| Więcej informacji 

 

 

mgr Bożena Pawłowska

dietetyk, biolog, szkoleniowiec

Lunar-CMS-obrazek-269

Zapraszamy na kurs online Bożeny Pawłowskiej "Postępowanie dietetyczne w niepłodności kobiecej"

Szkolenie skierowane jest do specjalistów dietetyków, psychologów, fizjoterapeutów, położnych i lekarzy oraz studentów ostatniego roku wymienionych kierunków.

Szkolenie oparte o najnowsze doniesienia naukowe, dotyczące żywieniowego wsparcia leczenia niepłodności kobiecej. 

Na szkoleniu m.in. dowiesz się, jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności kobiecej, jakie produkty negatywnie wpływają na płodność i  nasilają dolegliwości, na czym polega skuteczna dieta w zaburzeniach miesiączkowania, PCOS, niedoczynności tarczycy czy endometriozie, jak komponować dietę płodności i na jakie składniki diety należy szczególnie zwrócić uwagę, czy suplementacja jest niezbędna.

 

23.10.2020. godz. 18:30-20:30| Więcej informacji