W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".×

Okiem dietetyka: Wiek, a komórki jajowe

Dziś w mc2courses przedstawiamy artykuł dietetyka Bożeny Pawłowskiej, dotyczący komórek jajowych.

Lunar-CMS-obrazek-343
Twój wiek wpływa na jakość i ilość twoich komórek jajowych – to fakt. Ale Twój wiek to nie wszystko – to też fakt.
 
PAMIĘTAJ, że mimo ukończonych 35 lat masz wpływ na stan swoich komórek jajowych co miesiąc.
 
  • To co wpływa niekorzystnie na jakość oocytów to stres oksydacyjny, który zwiększa się wraz z naszym wiekiem i między innymi uszkadza materiał genetyczny komórek jajowych.
 
  • To co chroni komórki jajowe przed stresem oksydacyjnym to antyoksydanty, które dostarczamy sobie w dobrze zbilansowanej diecie ale także nasz organizm produkuje antyoksydanty jak np. glutation czy melatonina.
Melatonina jest bardzo silnym antyoksydantem chroniącym także komórki jajowe przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi.
Ukierunkowane na poprawę jakości komórek jajowych odżywianie, zmiany stylu życia na zdrowy, odpowiednia ilość snu znacząco poprawiają jakość jajeczek i redukują ryzyko mutacji genetycznych, które są główną przyczyną poronień.
 
Jakość jajeczek i ilość błędów genetycznych wpływają na zapłodnienie i implantację zapobiegając pojawieniu się ciąży.
 
„Błędy genetyczne” odnoszą się do nieprawidłowości w chromosomach, które przenoszą informacje genetyczne.
Nieprawidłowości chromosomalne są czynnikiem modyfikowalnym jakości jaj – czyli możesz mieć wpływ na to przede wszystkim poprzez odpowiednią dietę, która dostarcza Twojemu ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym witamin z grupy B, które są zaangażowane w prawidłowe działanie Twoich genów.
 
Większość błędów genetycznych pojawia się przed owulacją w wyniku stresu oksydacyjnego, który narasta kiedy źle się odżywiasz, za mało śpisz, twoje jelita są w kiepskim stanie, kiedy palisz papierosy, masz mało aktywności fizycznej, ciągle się stresujesz, itp. Na te niekorzystne czynniki masz wpływ – MOŻESZ to zmienić.
DLATEGO u kobiet w różnym wieku może występować bardzo duża różnica w jakości komórek jajowych!
 
Co z hormonem anty Mullerowskim (AMH)?
Jest to przecież marker rezerwy jajnikowej czyli liczby rosnących pęcherzyków jajnikowych, których liczba spada wraz z wiekiem.
Na poziom tego hormonu ma wpływ nie tylko wiek ale także inne czynniki np. witamina D. Jej niedobór ogranicza produkcje tego hormonu a po wprowadzeniu suplementacji i osiągnieciu prawidłowego poziomu tej witaminy poziom AMH może się poprawić. Więc poziom AMH to nie wszystko.

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy na nasze kursy i warsztaty stacjonarne oraz on-line w >> mc2courses.pl <<, gdzie możesz spotkać naszych wykładowców – chętnie dzielimy się wiedzą z zakresu pediatrii, logopedii, uroginekologii czy fizjoterapii sportowej.

 

 

mgr Bożena Pawłowska

dietetyk, biolog, szkoleniowiec

Postępowanie dietetyczne w niepłodności kobiecej

Szkolenie skierowane jest do specjalistów dietetyków, psychologów, fizjoterapeutów, położnych i lekarzy oraz studentów ostatniego roku wymienionych kierunków.

Szkolenie oparte o najnowsze doniesienia naukowe, dotyczące żywieniowego wsparcia leczenia niepłodności kobiecej.

 

Więcej informacji i zapisy >>link<<

 

Lunar-CMS-obrazek-337